Kruchy spód z przepisu Siostr Anastazji świetnie sprawdził się makowcu sułtańskim (tutaj), dlatego został wykorzystany jako baza do sernika z brzoskwiniami. I tu też spisał się znakomicie. Od teraz to będzie podstawowe kruche ciasto w mojej kuchni. Ale do rzeczy. Każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś słodkiego, zwłaszcz zimną, tak więc z okazji śnieżycy za oknem i dającego w kość mrozu, zapraszam Was dziś na wilgotny i soczysty serniczek z brzoskwiniami.
Składniki:
na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 6 żółtek
- 25 dag cukru pudru
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na ser:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 25 dag masła lub margaryny
- 5 jajek
- 30 dag cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- cukier waniliowy
- puszka brzoskwiń
Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wylać ser, na wierzch skubać drugą połowę ciasta. Piec około godziny w temp. 175*C. Dokładnie wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam serniki - Twój wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńKlasyczny i przepyszny... uwielbiam:)!
OdpowiedzUsuńNa czym polega to ,,skubanie,, ciasta na wierzch?
OdpowiedzUsuńTo skubanie to inaczej odrywanie małych kawałków ciasta. Łatwiej po prostu zetrzeć je na tarce.
OdpowiedzUsuńJakie naczynie należy użyć do pieczenia?
OdpowiedzUsuńJakie naczynie należy użyć do pieczenia?
OdpowiedzUsuń