Jeśli macie mało czasu a zależy Wam na dobrym i prostym cieście polecam to. Wilgotne ciasto z brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wspaniale smakuje z filiżanką herbaty, a roboty z nim tyle co nic. Nawet nie trzeba miksować. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać i gotowe. Oczywiście można je zrobić z dowolnymi owocami, ja tym razem zrobiłam z brzoskwiniami a kiedyś popełniłam je z rabarbarem, serem i truskawkami (tutaj). Ciasto fajnie się zapieka i baardzo wyrasta. Trzeba tylko pilnować, żeby wierzch za szybko się nie przypiekł, bo w środku może pozostać surowe. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem co jakiś czas, a jeśli wierzch będzie się zapiekał za szybko, wystarczy przykryć go sreberkiem.
Składniki (blaszka 24*24 cm)
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru (lub maślanki)
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- brzoskwinie z puszki
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- mąka
- cynamon
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, chętnie bym sobie zjadła kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńupiekłam wg/ przepisu ale zamiast brzoskwiń dałam jabłka, wyszło pyszne, polecam :)
OdpowiedzUsuńwyglada super dzis je wyprubuje
OdpowiedzUsuńSUPER WYGLĄDA !!!!!!
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
bardzo szybkie i bardzo dobre. Ciasto jest wilgotne. Piekłam 50min.,bo nie było podanego czasu pieczenia.
OdpowiedzUsuńWitam pani Magdaleno przepis na to ciasro zrobił u mnie rewolucje jest pyszne ja troche go modyfikuje daję rożne owoce ale zawsze wychodzi pyszne , a po za tym bardzo szybko się robi , serdecznie dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń