ciasto "Królewicz" z orzechami



Królewicz to ciasto popularne od lat 90-tych, które swego czasu często pojawiało się w mojej rodzinie. Nie robiłam go już dwa lata, więc postanowiłam odświeżyć przepis i na wierzch dodałam orzechy smażone w miodzie. Taka wersja jest super. Poprzednia była z masą krówkową i płatkami migdałowymi i z tego co pamiętam bardzo smakowała. Nie powiem, że ciasto jest szybkie, choć na pewno nie jest trudne, ale jego wykonanie warto rozłożyć na dwa lub trzy dni. Polecam jednak bo w efekcie jest świetne i  z pewnością zrobi furrorę na Wielkanocnym stole.

Składniki:
na dwa kruche blaty (warto upiec dwa dni wcześniej, żeby odmiękły):

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • ewentualnie kakao (dodałam 1 łyżkę)

Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować  i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni.

na biszkopt:
  •  4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Białka z solą ubijać na pianę, dodawać cukier a następnie po jednym żółtku.
Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wmieszać do masy.  Wylać do foremki, w której piekły się kruche spody i piec około 30 minut w 175*C.

na masę:
  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 120 g masła lub margaryny
Cukier, cukier waniliowy i budynie rozpuścić w szklance mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się wlać rozrobione budynie i mieszając zagotować. Dodać masło i mieszając najlepiej mikserem ponownie zagotować aż masa wchłonie masło. Uważać, żeby nie przypalić!
Gorącą masą przekładać placki

Składanie ciasta:

kruchy spód- połowa gorącej masy-biszkopt-reszta masy- drugi kruchy spód- orzechy

Kiedy ciasto przestygnie przegotować warstwę orzechową.

Składniki na orzechy:
  • 220 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki  mieszając zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Nie doprowadzić do całkowitego ostudzenia, bo wtedy nie będzie się dało rozsmarować masy na cieście.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. pięknie wygląda:) po mojemu królewicz:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostojne, jak na królewicza przystało :) Ciekawe bardzo, pierwszy raz się z nim spotkałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, bardzo proszę o informację w jakiej wielkości formie było pieczone ciasto. Czy jest to standardowa wielka blacha?? Z góry dziękuję za info.
    PS. ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłam w takiej zwykłej dużej foremce, ona ma bodajże 25*34 cm

      Usuń