Królewicz to ciasto popularne od lat 90-tych, które swego czasu często pojawiało się w mojej rodzinie. Nie robiłam go już dwa lata, więc postanowiłam odświeżyć przepis i na wierzch dodałam orzechy smażone w miodzie. Taka wersja jest super. Poprzednia była z masą krówkową i płatkami migdałowymi i z tego co pamiętam bardzo smakowała. Nie powiem, że ciasto jest szybkie, choć na pewno nie jest trudne, ale jego wykonanie warto rozłożyć na dwa lub trzy dni. Polecam jednak bo w efekcie jest świetne i z pewnością zrobi furrorę na Wielkanocnym stole.
Składniki:
na dwa kruche blaty (warto upiec dwa dni wcześniej, żeby odmiękły):
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu
- ewentualnie kakao (dodałam 1 łyżkę)
Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni.
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wmieszać do masy. Wylać do foremki, w której piekły się kruche spody i piec około 30 minut w 175*C.
na masę:
- 1 litr mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru
- 120 g masła lub margaryny
Gorącą masą przekładać placki
Składanie ciasta:
kruchy spód- połowa gorącej masy-biszkopt-reszta masy- drugi kruchy spód- orzechy
Kiedy ciasto przestygnie przegotować warstwę orzechową.
Składniki na orzechy:
- 220 g orzechów włoskich posiekanych
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 3 łyżki miodu
Smacznego!
WYGLĄDA pysznie ;d
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:) po mojemu królewicz:D
OdpowiedzUsuńDostojne, jak na królewicza przystało :) Ciekawe bardzo, pierwszy raz się z nim spotkałam!
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo proszę o informację w jakiej wielkości formie było pieczone ciasto. Czy jest to standardowa wielka blacha?? Z góry dziękuję za info.
OdpowiedzUsuńPS. ciasto wygląda przepysznie :)
piekłam w takiej zwykłej dużej foremce, ona ma bodajże 25*34 cm
Usuń