Uwielbiam bakalie, a co za tym idzie także keks. Ale jeśli go piekę, to tylko z tego przepisu. Polecam go Wam, bo keks wychodzi puszysty, ładnie wyrasta i co najważniejsze, nie jest suchy.
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 175 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek rumu
- 200 g bakalii ( użyłam kandyzowanego ananasa i skórek cytrusowych)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać rum. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około godziny. Ostudzić na kratce.
polewa:
- 100 g białej czekolady (użyłam białej z kokosem)|
- 2 łyżki mleka
- kandyzowany ananas (posiekany)
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kapieli wodnej, polać ciasto, posypać bakaliami.
cudny keks!
OdpowiedzUsuń