Odwrócone ciasto jest coraz popularniejsze. I słusznie, bo ten, kto je wymyslił miał świetny pomysł. Takie ciasto robi się szybko, można użyć dowolnych owoców, a wersja taka jak ta (z piaskowym biszkoptem) po prostu nie może się nie udać. Dzięki temu, że owoce są na dnie, mamy pewność, że nie opadną i że ich sok nie spowoduje zakalca. Użyłam jabłek i ananasa z puszki. Możecie bardziej skarmelizować cukier, wtedy osiągniecie wersję taką jak w
przepisie, którym się inspirowałam.
Składniki:
- 180 g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 1 sparzona cytryna
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 5 krążków ananasa z puszki
- 1 jabłko
Do garnka o grubym dnie wsypać 180g cukru, wlać wodę i podgrzewać mieszając, aż utworzy się karmel (mój był ciut za mało brązowy, ale bałam się go spalić). Dno tortownicy (użyłam 21 cm) dokładnie wyłożyć papierem, boki posmarować masłem. Ułożyć kawałki owoców, zalać gorącym karmelem, odstawić, aby stwardł. Jajka ubić na puszysto z resztą cukru, Dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Następnie dodać mąę wymieszaną z proszkiem i przesianą, wymieszać. Cienką strużką mieszając wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Piec około 40 minut w 175-180*C, do suchego patyczka. Przestudzić lekko, zdjąć obręcz tortownicy, odwrócić do góry dnem na talerz, po czym zdjąć dno blaszki i delikatnie ściągnąć papier.
wygląda super!!!!
OdpowiedzUsuńMniam, z ananasami bardzo lubie <3 To ciacho wygląda jak takie duże słońce na talerzu :) To chyba w ramach przywitania wiosny;)
OdpowiedzUsuńciasto już chwaliłam a więc teraz czas na : Nominuję i zapraszam za razem, do zabawy ... http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuń