Jeden z moich ulubionych serników. Dzięki dodatkowi oleju jest soczysty i delikatny. Tym razem użyłam swojskiego sera i przez to był jeszcze lepszy. Jego zaletą jest to, że nie opada, a painka dodaje mu uroku.
Składniki:
na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
na masę serową:
- 1200 g sera na sernik (użyłam pół na pół wiaderkowego i swojskiego twarogu)
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 cukry waniliowe
- skórka otarta z cytryny
- łyżka soku z cytryny
na piankę:
- 2 opakowania kisielu truskawkowego
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Jakie ono ładne! Wygląda tak delikatnie, jak chmurka :-)
OdpowiedzUsuńPycha ,fajna kombinacja smakowa,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńna jaki format blaszki jest podana dana proporcja? :)
OdpowiedzUsuńna zwykła duża blaszkę, bodajże 34*25 cm
Usuńślicznie wygląda, taki trójkolorowy serniczek i bardzo mnie ciekawi ta kisielowa pianka, zaraz zabieram się za niego, mam nadzieję że się uda :)
OdpowiedzUsuńnapewno się uda!
UsuńMiałaś rację Klementynko, udał się. Serniczek jest pyszny i uroczo się prezentuje. Dzięki serdeczne za rewelacyjny przepis. Bywam tu od jakiegoś czasu, bardzo mi się podoba Twój blog, masz oryginalne przepisy, na ciacha, które bardzo trafiają w moje smaki. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że sernik się udał! dziękuję za miłe słowa i zapraszam do mnie częściej. Staram się aby przepisy były ciekawe ale przygotwane z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Fotografia u mnie trochę kuleje ale cóż.... Cieszę się, że ktoś tu zagląda, pozdrawiam!
Usuńpycha! polecam przepis :)
OdpowiedzUsuń