Z tym ciastem można kombinować na różne sposoby. Jest niezawodne, mega szybkie, wymaga tylko miski i trzepaczki lub miksera i smakuje świetnie z każdymi dodatkami. W smaku jest wolgotne, a dzięki dodatkowi oleju i kefiru fajnie sprężyste i pulchne. Robiłam je już w wersji z rabarbarem (tutaj) i brzoskwiniami (tutaj). Dziś spontaniczna wersja kakaowa z serem, jagodami i kruszonką. Grzybobranie i jagodozbieranie udały się, więc grzech byłoby nic nie upiec. A idąc za ciosem machnęłam kruche ciasto i w kuchni studzi się własnie spód do tarty. A jakiej to dowiecie się jutro.
Składniki (blaszka 24*24 cm)
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru (lub maślanki)
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki razem wymieszać trzepaczką (lub zmiksować). Wylać ciasto na blaszkę.
masa serowa:
- 300 g twarogu mielonego
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- dodatkowo: 400 g jagód
kruszonka:
- 50 g mąki
- 35 g masła
- 35 g cukru
- 1 żółtko
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńno moja droga powiedz mi jedno kto u ciebie zjada te wszystkie ciasta ciasteczka i inne słodkości?? :)
OdpowiedzUsuńa zawsze sie ktoś napatoczy:)
UsuńFajne i sypie ciasto.
UsuńSmaczne 😋 moje ulubione 👯 👍 😋😁
Ja zrobiłam z truskawkami i także polecam. Pychotka!
OdpowiedzUsuń