chatka puchatka


Tego deseru chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Hit czasów, kiedy poza blokiem czekoladowym nie było zbyt wielu słodyczy. Smak mojego dzieciństwa i pewnie szczenięcych lat wielu z Was. Nie wymaga dużo pracy ani wielu składników. Wystarczy dziesięć minut, abyz herbatników i sera wyczarować coś pysznego. Wstyd się przyznać, ale robiłam ten deser pierwszy raz od czasu, kiedy jako dziecko robiłam go z mamą. Wyszedł trochę niefotogenicznie, ale w smaku pysznie. Zwłaszcza warstwa kakowa, bo uwielbiam połączenie sera i kakao.




Składniki:
  • 36 sztuk herbatników
  • 500 g sera trzykrotniemielonego
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • skórka świeżo otarta z cytryny
  • polewa czekoladowa
  • ewentualnie, jeśli ser jest bardzo rzadki dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie wrzątku
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Ucierając dodać ser. Podzielić masę na połowę, do jednej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Połowę herbatników rozłożyć w rzędach po trzy na papierze do pieczenia lub folii. Wyłożyć masę jasną. Przykryć resztą herbatników, wyłożyć masę z kakao. Złożyć całość z kształt chatki, najlepiej robić to w dwie osoby. Odstawić na chwilę do lodówki a następnie polać polewą.

4 komentarze: