arbuzowe kopce (na zimno)


Szybki orzeźwiający deser dla dorosłych. Połączenie różowego wina z arbuzem i lekką śmietankową pianką cudownie ochłodzi w upalny dzień. Do przygotowania galaretki  arbuzowej użyłam różowego półsłodkiego wina Celebro. Więcej o winie i możliwościach jego wykorzstania przeczytać możecie na stronie www.facebook.com/KlubCelebro

Składniki:
  • 1 szklanka różowego półsłodkiego wina Celebro
  • 1 plaster arbuza
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru. 
Arbuza oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pucharki (4 sztuki) wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć do nich kawałki arbuza. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, wino podgrzać. Do wina dodać żelatynę, wymieszać i wylać do pucharków. Odstawić do zastygnięcia.

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
Śmietankę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, połączyć ze śmietanką. Wylać do pucharków. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i wylać na zastygłą warstwę śmietankową.

Stężałe desery wyłożyć na talerzyki odwracając pucharki do góry dnem i delikatnie zdjąć folię. Można posypać kokosem. 

1 komentarz:

  1. Ekstra wygląda! i ta winna galaretka - pychota!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń