chałka z cynamonową kruszonką- najlepsza


Nadszedł wreszcie czas, kiedy mogę się podzielić z Wami przepisem na najlepszą chałkę jaką kiedykolwiek jadłam. Nie żebym wcześniej nie chciała, bo choć piekę ją od około dwóch lat to nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Nadchodzą chłodniejsze dni i wieczory a kromeczka chałki z dżemem i szklanką mleka będzie świetną receptą na jesienną chandrę. Chałka z tego przepisu jest smaczna na drugi a nawet trzeci dzień.
Z podanej porcji wychodzą dwie chałki wielkości keksówki.

Składniki:
  • 900 g mąki
  • 100 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 400 ml letniego mleka
  • 1 duża łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 3 jajka
W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko  z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na połowę. Każdą połowę podzielić na 3 części, uformować wałki  i zapleść jak warkocze. Włożyć do keksóek i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę.

na kruszonkę:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 żółtko
  • do posmarowania jedno jajko
Wszystkie składniki zagnieść palcami. Jajko roztrzepać i posmarować nim chałki. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około pół godziny.




9 komentarzy:

  1. wow! wspaniała! chętnie zjadłabym kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście, wygląda rewelacyjnie, do tego dżemik domowej roboty, szklanka mleka i od razu tak jakoś cieplej na duszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałka idealna o każdej porze ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie, lubię chałkę w końcu muszę zrobić ją sama w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żółtko dodajemy do kruszonki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mozna upiec w wiekszej blaszce jako jedno prostokątne ciasto? Blaszka 23/26? Pani Magdaleno na szybko poproszę linka do SPRAWDZONEGO i zawsze udającego się sernika, piernika i makowca- na święta

    OdpowiedzUsuń