miodownik "słodki tercet"



Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję świątecznego wypieku. Znowu jest to miodownik, ale tym razem zupełnie inny. Miodowe placki przełożone masą serowo- śmietankową, posmarowane kajmakiem i posypane słonecznikiem prażonym na masełku. Świetne ciasto, ładnie prezentuje się po przekrojeniu, ale musi odstać co najmniej dobę przed krojeniem. Inaczej jest twarde i po prostu się nie da go pokroić. Swoją drogą, szkoda, że Święta nie trwają cały rok- mam tyle pomysłów na świąteczne wypieki.

Składniki na dużą zsuwaną blaszkę (25*40cm)

na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
na przełożenie:
  • 500 g sera na sernik
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
na wierzch:
  • 300 g kajmaku
  • 150 g słonecznika
  • 1 łyżeczka masła
Ciasto:
Wszystkie skłądniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i przenieś na blaszkę. Upiec dwa placki w 170*C przez około 20 minut. 

Przełożenie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ser i  żelatynę. Posmarować jeden blat ciasta i przykryć drugim. 

Wierzch:
Słonecznik uprażyć na maśle na patelni. Kajmak rozsmarować na cieście i posypać słonecznikiem. Odstawić na dobę, żeby odmiękło. 


Źródło przepisu


3 komentarze: