Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję świątecznego wypieku. Znowu jest to miodownik, ale tym razem zupełnie inny. Miodowe placki przełożone masą serowo- śmietankową, posmarowane kajmakiem i posypane słonecznikiem prażonym na masełku. Świetne ciasto, ładnie prezentuje się po przekrojeniu, ale musi odstać co najmniej dobę przed krojeniem. Inaczej jest twarde i po prostu się nie da go pokroić. Swoją drogą, szkoda, że Święta nie trwają cały rok- mam tyle pomysłów na świąteczne wypieki.
Składniki na dużą zsuwaną blaszkę (25*40cm)
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 500 g sera na sernik
- 350 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 300 g kajmaku
- 150 g słonecznika
- 1 łyżeczka masła
Wszystkie skłądniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i przenieś na blaszkę. Upiec dwa placki w 170*C przez około 20 minut.
Przełożenie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ser i żelatynę. Posmarować jeden blat ciasta i przykryć drugim.
Wierzch:
Słonecznik uprażyć na maśle na patelni. Kajmak rozsmarować na cieście i posypać słonecznikiem. Odstawić na dobę, żeby odmiękło.
Źródło przepisu
Zawsze jest u mnie na święta ;D
OdpowiedzUsuńpolecam przepysznne ciasto
OdpowiedzUsuńdziękuję za opinię!
Usuń