paszteciki drożdżowe z parówką i grzybami


Pyszne paszteciki z drożdżowego ciasta, nadziane grzybkami leśnymi podsmażonymi na cebulce, parówkami i żółtym serem. Moim zdaniem najlepsze z sosem czosnkowym, chrzanowym lub barszczykiem.

Składniki na około 25 sztuk:

  • 600 g mąki
  • półtorej szklanki wody
  • 40 g drożdży
  • 1 mała łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • kminek
  • czarnuszka
Drożdże rozpuścić w części letniej wody. Mąkę połączyć z drożdżowym roztworem, solą i resztą wody. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty. Nakładać grzyby, ser i połówki parówek. Zwijać w rulon. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką.

na nadzienie:

  • 13 parówek
  • 500 g leśnych grzybów
  • 200 g startego żółtego sera
  • łyża oleju
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
Grzyby podsmażyć na cebulce a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Przyprawić według gustu.

źródło przepisu- gazetka Przepisy Czytelników

1 komentarz:

  1. Są super i jak najbardziej pasują do pysznego barszczyku

    OdpowiedzUsuń