miodownik z żurawiną i kakao


Zaczynam realizować świąteczne przepisy. Ciasto na piernik staropolski już gotowe, dziś mam dla Was miodownik z kakao i żurawiną. Nietrudny do zrobienia, ale uwaga: z podanych składników wychodzi małe ciasto, robiłam w keksówce o długości 21 cm a i tak wyszło bardzo niskie. Także do większych foremek podwójcie porcję.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 100 g mąki
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonej żurawiny
  • marmolada do przełożenia
 Żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić w nim na 20 minut a następnie odcedzić. Jajka ubić z cukrem nad garnkiem z wrzątkiem. Masło roztopić i wystudzić. Do masła dodać miód. Do jajek miksując dodać mąkę, kakao, proszek i masło z miodem. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać żurawinę i wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 180*C. Po wystudzeniu można przekroić i posmarować marmoladą i  polać polewą czekoladową.




4 komentarze:

  1. pysznie wygląda. Bardzo ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. często tutaj zaglądam i podziwiam zapał do pieczenia :) Wypieki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham piec ale nie zawsze sie udaje.

    OdpowiedzUsuń