śledzie po wileńsku
Takie śledzie zawsze na święta robi moja mama. Moja rodzina bardzo je lubi.
Składniki:
- 500 g filetów matias
- 4 łyżki oleju
- 3 cebule
- 1 łyżka octu
- 60 g ketchupu pikantnego
- 60 g koncentratu pomidorowego
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet,koncentrat, ketchup,ziele,liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić na minimum dwa dni.
Jeszcze takich nie robilam,wyglądają pysznie i na pewno tak smakują.Będę robiła-a czy można je zrobić trochę wcześniej?ŻYCZĘ RADOSNYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT.
OdpowiedzUsuń