Kotlety jajeczne to łatwy i tani sposób na piątkowy obiad.
Składniki
- 300 g makaronu muszelki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 50 g serka topionego
- 300 g mrożonego szpinaku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- chili
- olej do smażenia
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać surowe jajko, łyżkę bułki tartej, sól i pieprz. Formować niewielkie kotleciki i obtaczać je w bułce tartej Mrożony szpinak umieścić w rondelku i wstawić na gaz. Mieszając gotować aż cała woda odparuje. Następnie dodać masło i nadal gotować. Dodać czosnek, przyprawy oraz serek i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać ze szpinakiem. Kotleciki usmażyć na oleju i podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz