jajeczne frykadelki na makaronie ze szpinakiem


Kotlety jajeczne to łatwy i tani sposób na piątkowy obiad.

Składniki

  • 300 g makaronu muszelki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 50 g serka topionego
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • olej do smażenia


Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać surowe jajko, łyżkę bułki tartej, sól i pieprz. Formować niewielkie kotleciki i obtaczać je w bułce tartej Mrożony szpinak umieścić w rondelku i wstawić na gaz. Mieszając gotować aż cała woda odparuje. Następnie dodać masło i nadal gotować. Dodać czosnek, przyprawy oraz serek i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać ze szpinakiem. Kotleciki usmażyć na oleju i podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz