Murzynkowe ciasto z zatopionymi biszkoptami z marmolada, które przypominają usta. Do tego krem cappuccino, herbatniki nasączone wódką i polewa czekoladowa. Ciasto w sam raz na świąteczny stół.
Składniki: (blaszka 25*34 cm)
- 60 biszkoptów
- kilka łyżek marmolady
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- kostka masła
- 3/4 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy cappuccino w proszku
dodatkowo:
- paczka herbatników
- polewa czekoladowa
- filiżanka ostudzonej słodkiej herbaty
- 2 kieliszki wódki
- płatki migdałów
- płatki białek czekolady
- kolorowa posypka
Ciasto:
Masło, mleko, wodę, cukier i kakao zagotować i przestudzić.Z białek ubić pianę. Do masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem, żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Biszkopty smarować marmoladą i sklejać po dwa. Ułożyć na dnie blaszki i zalać ciastem. Upiec w 175*C.
Krem:
Budynie i cukier ugotować na mleku i wystudzić. Nastepnie utrzeć z masłem i cappuccino. Wyłożyć na wystudzone ciasto.
Wierzch:
Wódkę wymieszać z herbatą i nasączyć herbatniki. Układać je na kremie. Polać polewą i posypać posypką, migdałami i czekoladą.
jeju, świetne ciasto! wygląda bardzo efektownie i zapewne smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńNiezwykle efektowne w przekroju :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :) Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń