ciasto "usta Adama


Murzynkowe ciasto z zatopionymi biszkoptami z marmolada, które przypominają usta. Do tego krem cappuccino, herbatniki nasączone wódką i polewa czekoladowa. Ciasto w sam raz na świąteczny stół. 

Składniki: (blaszka 25*34 cm)

  • 60 biszkoptów
  • kilka łyżek marmolady
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • kostka masła
  • 3/4 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy cappuccino w proszku
dodatkowo:
  • paczka herbatników
  • polewa czekoladowa
  • filiżanka ostudzonej słodkiej herbaty
  • 2 kieliszki wódki
  • płatki migdałów
  • płatki białek czekolady
  • kolorowa posypka
Ciasto:
Masło, mleko, wodę, cukier i kakao zagotować i przestudzić.Z białek ubić pianę. Do masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem, żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Biszkopty smarować marmoladą i sklejać po dwa. Ułożyć na dnie blaszki i zalać ciastem. Upiec w 175*C.
Krem:
Budynie i cukier ugotować na mleku i wystudzić. Nastepnie utrzeć z masłem i cappuccino. Wyłożyć na wystudzone ciasto. 
Wierzch:
Wódkę wymieszać z herbatą i nasączyć herbatniki. Układać je na kremie. Polać polewą i posypać posypką, migdałami i czekoladą.

3 komentarze:

  1. jeju, świetne ciasto! wygląda bardzo efektownie i zapewne smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle efektowne w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko :) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń