makowiec w cieście cytrynowym


Smaczny makowiec w wilgotnym cytrynowym cieście gościł na moim świątecznym stole pierwszy raz. I byłby dużo lepszy, gdyby nie to, że jestem gapa... Kiedy makowiec był już w piekarniku, ja zorientowałam się, że bakalie dalej leżą na szafce... Dodałam je na wierzch, ale to już nie to samo:(  Tak czy inaczej makowiec polecam, bo jeśli nie zapomnicie o bakaliach, to na pewno wyjdzie pyszny. 
Inspiracja

Ciasto (piekłam w formie 25*34cm)
  • 450g mąki
  • 300g cukru
  • 300g masła 
  • 9 jaj
  • starta skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
  • 500 g maku mielonego
  • 5 jaj
  •  2 łyżki cukru
  • 5 łyżek miodu
  •  szklanka posiekanych bakalii, skórek cytrusowych i orzechów




Mak: 
Mak sparzyć i odsączyć. Jeśli używamy zwykłego maku, należy go dwa razy przepuścić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, miód i bakalie. Z białek ubić pianę i dodać do maku. DElikatnie wymieszać. 
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem do białości. Podczas ucierania dodawać po żółtku. Dodac skórkę i sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę wyłożyć na blachę, wyłożyć mak i resztę ciasta. Piec godzinę w 180*C. Po upieczeniu można polać polewą. 

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł! myślę, że smakuje świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda w takim żółciutkim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podziwiam i zazdroszcze talentu

    OdpowiedzUsuń