Sernik gotowany to obowiązkowe ciasto na naszym stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Zawsze znika jako pierwszy. Szybko się go robi, ładnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Oprócz bakalii dodałam do niego przyprawę do sernika firmy Kamis, zawierającą kardamon- nadała mu wyjątkowy smak i aromat.
Składniki (na dużą blachę):
ciasto:
- 500 g mąki
- 60 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 1,5 łyżeczki sody
masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- szklanka bakalii
- przyprawa do sernika Kamis
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i upiec w 180*C przez około 20 minut.
W mleku rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Razem ze wszystkimi składnikami masy serowej umieścić w rondlu o grubym dnie i zagotować, mieszając co chwilę. Gotować około 3 minuty. Gorącą masą przekładać placki miodowe. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Należy zrobić je minimum dzień przed podaniem, a same placki można upiec jeszcze wcześniej.
bardzo lubię :]
OdpowiedzUsuńzawsze robiłam miodownik z kaszą manną, a tu w blogosferze pojawia się krem budyniowy, krem twarogowy... na pewno wypróbuję i te wersje! ;)
OdpowiedzUsuńPiękny wzorek na polewie)))
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blaszki będzie tu pasował?
OdpowiedzUsuń