rolada z piersi z ananasem


Lubimy kurczaka z dodatkiem owoców i bakalii. Nasze ulubione kotlety z ananasem zamieniłam na roladę z dodatkiem żurawiny i chrzanu żurawinowego. Chrzan doskonale przełamuje mdły smak ananasa, a żurawina dodaje kwaskowaty akcent.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  •  6 plastrów ogonówki lub innej szynki
  • 3 łyżki chrzanu żurawinowego
  • 3 plastry ananasa
  • garść suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • papryka słodka i ostra 
  • tymianek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso opłukać i pokroić w plastry a następnie rozbić delikatnie. Na blacie rozłożyć folię spożywczą a na niej ułożyć mięso w kształt prostokąta. Posypać solą, pieprzem i papryką. Rozsmarować chrzan. Wdłuż dłuższego boku ułożyć szybkę, kawałki ananasa i posypać żurawiną. Zwinąć w roladę. Olej wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Nasmarować roladę. Piec w piekarniku w 200*C około godziny, podlewając tworzącym się sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz