Lubimy kurczaka z dodatkiem owoców i bakalii. Nasze ulubione kotlety z ananasem zamieniłam na roladę z dodatkiem żurawiny i chrzanu żurawinowego. Chrzan doskonale przełamuje mdły smak ananasa, a żurawina dodaje kwaskowaty akcent.
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 6 plastrów ogonówki lub innej szynki
- 3 łyżki chrzanu żurawinowego
- 3 plastry ananasa
- garść suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
- czosnek
- papryka słodka i ostra
- tymianek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso opłukać i pokroić w plastry a następnie rozbić delikatnie. Na blacie rozłożyć folię spożywczą a na niej ułożyć mięso w kształt prostokąta. Posypać solą, pieprzem i papryką. Rozsmarować chrzan. Wdłuż dłuższego boku ułożyć szybkę, kawałki ananasa i posypać żurawiną. Zwinąć w roladę. Olej wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Nasmarować roladę. Piec w piekarniku w 200*C około godziny, podlewając tworzącym się sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz