Krokiety do doskonała przekąska na imprezy. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale ten bardzo mi się spodobał- przede wszystkim dlatego, że jest szybszy bo nie trzeba smażyć naleśników. A najlepszy w nich jest ser, który lekko się przytopił i stał się ciągnący. Podaję je z ketchupem i sosem czosnkowym.
Składniki (na 10 sztuk):
- 20 kromek chleba tostowego
- 10 cienkich parówek
- 10 plastrów żółtego sera
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Jajko rozbełtać. Z chleba tostowego obciąć skórkę. Każdą kromkę rozwałkować. Układać po dwie kromki, tak aby lekko na siebie zachodziły.Miejsce to posmarować jajkiem, dzięki czemu kromki się skleją. Parówkę podzielić na połowę i każdą owinąć w plaster żółtego sera. Połówkę parówki zawinąć w chleb. Jeżeli będzie się rozchodzić, można spiąć wykałaczką. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Krokiety smażą się bardzo szybko, należy więc ich pilnować bo spalą się w momencie;)
Fajny pomysł do wykorzystania w różnych okolicznościach. Krokieciki wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSzybkie i bardzo smaczne. Polecam.
OdpowiedzUsuńA z kapustą kiszoną zamiast sera jest nawet jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńdoskonały pomysł:)
Usuń