pulpety z wątróbki w sosie kaniowym


Uwielbiam smażoną wątróbkę. Mój mąż jednak jej nie znosi i dlatego wymyśliłam nowe danie z jej użyciem. Takie pulpety bardzo mu zasmakowały. Podałam je z sosem z suszonych kani, kaszą gryczaną i buraczkami. 

Składniki:

  • 500 g wątróbki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • ostra papryka
  • kostka rosołowa
  • 2 garście suszonych kani lub innych grzybów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wątróbkę opłukać i zmielić w maszynce do mięsa lub drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do bułki. Wbić jajko, dodać czosnek, przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić na jednolita masę. W  garnku zagotować litr wody. Wrzucić kostkę rosołową i grzyby. Gotować 15 minut. Następnie z masy formować kulki i wrzucać do bulionu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie pulpety wyłowić. Mąki rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos. Przyprawić. Podawać z kaszą i buraczkami.

Aby pulpety łatwiej się formowały, należy zmoczyć ręce zimna wodą. 

1 komentarz:

  1. a można je przygotować dzień wcześniej i następnego dnia tylko odgrzać?

    OdpowiedzUsuń