słodki warstwowiec


To gratka dla fanów ciast z galaretką i owocami. Inne niż klasyczne, bo pieczone razem z budyniem. Mocno kakaowy budyń, chrupiący kokos i pyszne owoce zatopione w galaretce- borówki amerykańskie, mandarynki i banany. Najlepiej smakuje z herbatką z cytryną. Jedno co bym w  nim zmieniła, to kokos- mógłby być drobniejszy, wtedy  by się tak nie kruszył. Ale na smak nie ma to żadnego wpływu.

foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 180 g zimnego  masła
na budyń:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
na kokos:
  • 4 białka
  • 180 g kokosu
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki cukru
na wierzch:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 banan
  • puszka mandarynek
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej (użyłam mrożonej)

Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Z mleka, cukru, kakao i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, dodać kokos, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następnie szybko rozsmarować pianę z kokosem. Piec około 40 minut. Wystudzić. 
Mandarynki odsączyć. Sok uzupełnić wodą do 1,5 szklanki, zagotować. Rozpuścić w nim galaretkę i odstawić. Na wystudzonym cieście ułożyć mandarynki, borówki i plasterki banana. Zalać lekko już stężałą galaretką.

Moja rada:
Jeżeli używam mrożonych owoców, nie rozmrażam ich. Zamrożone zalewam galaretką, dzięki czemu zachowują ładny wygląd, a galaretka szybciej tężeje. 

1 komentarz: