To gratka dla fanów ciast z galaretką i owocami. Inne niż klasyczne, bo pieczone razem z budyniem. Mocno kakaowy budyń, chrupiący kokos i pyszne owoce zatopione w galaretce- borówki amerykańskie, mandarynki i banany. Najlepiej smakuje z herbatką z cytryną. Jedno co bym w nim zmieniła, to kokos- mógłby być drobniejszy, wtedy by się tak nie kruszył. Ale na smak nie ma to żadnego wpływu.
foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 180 g zimnego masła
na budyń:
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
na kokos:
- 4 białka
- 180 g kokosu
- szczypta soli
- 2-3 łyżki cukru
na wierzch:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 banan
- puszka mandarynek
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej (użyłam mrożonej)
Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Z mleka, cukru, kakao i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, dodać kokos, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następnie szybko rozsmarować pianę z kokosem. Piec około 40 minut. Wystudzić.
Moja rada:
Jeżeli używam mrożonych owoców, nie rozmrażam ich. Zamrożone zalewam galaretką, dzięki czemu zachowują ładny wygląd, a galaretka szybciej tężeje.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń