kurczak pikantno-ziołowy


Pierś z kurczaka zamarynowana w mnóstwie przypraw i ketchupie, smakuje jak z grilla. Usmażyłam ją na patelni grillowej, ale można także w piekarniku, na grillu lub grillu elektrycznym. Jest bardzo aromatyczna i lekko ostra. Podałam ją z sałatką z zielonych ogórków. 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • po szczypcie tymianku, rozmarynu, lubczyku, cząbru, kozieradki
  • pieprz kolorowy 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso pokroić na plastry o grubości około centymetra. Ketchup, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie usmażyć na beztłuszczowej patelni grillowej, grillu lub piekarniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz