Pierś z kurczaka zamarynowana w mnóstwie przypraw i ketchupie, smakuje jak z grilla. Usmażyłam ją na patelni grillowej, ale można także w piekarniku, na grillu lub grillu elektrycznym. Jest bardzo aromatyczna i lekko ostra. Podałam ją z sałatką z zielonych ogórków.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- po szczypcie tymianku, rozmarynu, lubczyku, cząbru, kozieradki
- pieprz kolorowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso pokroić na plastry o grubości około centymetra. Ketchup, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie usmażyć na beztłuszczowej patelni grillowej, grillu lub piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz