Lubię dania jednogarnkowe za to, że są szybkie, pożywne i mało po nich zmywania:) Dziś przepis na łazanki z pieczarkami. Wyszły dość pikantne, a to za sprawą większej ilości pieprzu i ostrej papryki. Idealne, żeby się rozgrzać w mroźny dzień.
Składniki:
- 200 g kapusty kiszonej
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 200 g pieczarek
- 2 średnie kiełbaski
- 150 g boczku wędzonego
- 300 g makaronu łazanki
- koperek
- cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
- biały lub czarny pieprz
- ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól
Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować. Kapustę białą zeszatkować i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do boczku dodać odsączone kapusty i makaron. Przyprawić czosnkiem, pieprzem, papryką i solą do smaku. Posypać koperkiem.
Kocham te łazanki ;)
OdpowiedzUsuń