łazanki z pieczarkami


Lubię dania jednogarnkowe za to, że są szybkie, pożywne i mało po nich zmywania:) Dziś przepis na łazanki z pieczarkami. Wyszły dość pikantne, a to za sprawą większej ilości pieprzu i ostrej papryki. Idealne, żeby się rozgrzać w mroźny dzień. 

Składniki:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 200 g  pieczarek
  • 2 średnie kiełbaski
  • 150 g boczku wędzonego
  • 300 g makaronu łazanki
  • koperek
  • cebula
  •  liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • biały lub czarny pieprz 
  • ostra papryka 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować. Kapustę białą zeszatkować  i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do boczku dodać odsączone kapusty i makaron. Przyprawić czosnkiem, pieprzem, papryką i solą do smaku. Posypać koperkiem.

1 komentarz: