Poczułam wiosnę i w przerwie między faworkami a obiadem machnęłam babkę. Robi się ją bardzo łatwo i szybko. A wygląda ciekawie. Mojemu chrześniakowi bardzo się podobała.
Składniki:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kisielu truskawkowego bez cukru (około 3 opakowania)
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść czekoladowych kropelek
na lukier:
- 1 białko
- około 1 szklanki cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy
- łyżka czekoladowych kropelek
Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jaj dodać olej., mąkę przesianą z kisielem i proszkiem oraz czekoladowe kropelki. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy na babkę i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić na kratce.
Białko utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem na gładki lukier. Za pomocą pędzelka obsmarować babkę. Posypać kropelkami z czekolady.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuń