rolada lodowa z jagodami



 Taka rolada to doskonały sposób na podanie lodów. Pojedyncze porcje można podać z kleksem bitej śmietany i jagodowym sosem.

Składniki:

na biszkopt:
* 3 jajka
* 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

na nadzienie:
* szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* ok. 750 ml lodów waniliowo-czekoladowych

* owoce do dekoracji


Ze składników podanych na biszkopt upiec cienki biszkopt na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem. Pilnować przy pieczeniu, aby za bardzo się nie wysuszył. Ściereczkę zwilżyć wodą, odcisnąć i wyłożyć na nią gorący biszkopt. Zwinąć jak roladę i odstawić.

Jagody umieścić w rondelku, zasypać cukrem i dusić aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i wlać do borówek gotując jak kisiel aż zgęstnieje. Ostudzić.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, rozłożyć na nim lody i jagody. Zwinąć w roladę i wstawić do zamrażalnika. Podawać pokrojoną w plastry z owocami lub śmietaną.



1 komentarz:

  1. Świetny sposób na podanie lodów :) super :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń