Składniki:
na biszkopt:
* 3 jajka
* 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
na nadzienie:
* szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* ok. 750 ml lodów waniliowo-czekoladowych
* owoce do dekoracji
Ze składników podanych na biszkopt upiec cienki biszkopt na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem. Pilnować przy pieczeniu, aby za bardzo się nie wysuszył. Ściereczkę zwilżyć wodą, odcisnąć i wyłożyć na nią gorący biszkopt. Zwinąć jak roladę i odstawić.
Jagody umieścić w rondelku, zasypać cukrem i dusić aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i wlać do borówek gotując jak kisiel aż zgęstnieje. Ostudzić.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, rozłożyć na nim lody i jagody. Zwinąć w roladę i wstawić do zamrażalnika. Podawać pokrojoną w plastry z owocami lub śmietaną.
Świetny sposób na podanie lodów :) super :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń