Syta i zdrowa zupa gulaszowa. Lekko pikantna. Wystarczy za cały obiad.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 200 g zielonej soczewicy
- 200 g małej fasoli
- 1 pierś z kurczaka
- 2 kiełbaski toruńskie
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz czarny ziarnisty
- papryka słodka
- papryka ostra
Fasolę dzień przed gotowaniem zalać zimną wodą i odstawić na noc. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Fasolę zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Do smażącej się cebuli dorzucić pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka a następnie kiełbasę. Kiedy się podsmażą zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dodać soczewicę, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i fasolę. Gotować kilka minut aż soczewica będzie miękka, ale nie za długo, żeby się nie rozgotowała. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku czosnkiem i przyprawami. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem i zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz