soczewica po bretońsku


Syta i zdrowa zupa gulaszowa. Lekko pikantna. Wystarczy za cały obiad. 

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 200 g małej fasoli 
  • 1 pierś z kurczaka 
  • 2 kiełbaski toruńskie
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty 
  • papryka słodka 
  • papryka ostra 
Fasolę dzień przed gotowaniem zalać zimną wodą i odstawić na noc. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Fasolę zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Do smażącej się cebuli dorzucić pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka a następnie kiełbasę. Kiedy się podsmażą zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dodać soczewicę, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i fasolę. Gotować kilka minut aż soczewica będzie miękka, ale nie za długo, żeby się nie rozgotowała. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku czosnkiem i  przyprawami. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem i zieloną pietruszką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz