Bardzo smaczne ciasto cytrynowe z dżemem z kiwi. Nie jest to ciasto z rodzaju puszystych, raczej z tych wilgotnych i zwartych, ale dzięki temu dobrze się kroi. Przełożenie ma bardzo oryginalny smak. Nie jest za słodkie, dzięki kiwi ma wspaniały kwaskowaty posmak. Polecam!
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 250 g masła
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek wrzątku
- 1 cytryna
na przełożenie:
- 2 słoiczki dżemu z kiwi (po 350 g)
- 1 galaretka kiwi
- 2 owoce kiwi
Skórkę z cytryny zetrzeć a następnie wycisnąć z owocu sok. Masło rozpuścić, dodać cukier i jajka i ubijać na parze dolewając wrząca wodę z sokiem z cytryny. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ubijać aż ostygnie. Wymieszać z mąką i skórką z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części i piec na papierze około 15 minut w 180*C. Przestudzić.
Dżem z kiwi umieścić w rondelku i podgrzać mocno ale nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić. Kiedy zacznie tężeć połową przełożyć placki a resztę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto udekorować plasterkami kiwi.
Jeżeli nie mamy dżemu z kiwi należy około 800 g owoców pokroić zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać 1 opakowanie żelfixu i 2 szklanki cukru. Gotować aż pianka zniknie i wystudzić.
źródło przepisu- "Słodki świat Kasi"- przepis na mazurek z kiwi z moimi zmianami
Heh wspaniałe :) Czy można jeden kawałek ukraść? ;p
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńKolor ma cudny, taki wiosenny :)
OdpowiedzUsuń