okraszane kluski z ziemniaków


Jeżeli jakieś danie kojarzy mi się z babcią, to właśnie oprócz szarlotki i zupy fasolowej są te kluski. Mój mąż jadł je pierwszy raz w życiu i był nimi zachwycony. Proste i tanie danie, trochę zapomniane. Kluski można dowolnie nadziewać np. mięsem.  Do przyprawienia okrasy użyłam granulowanej cebuli i mieszanki ognistej firmy Kamis, bo mąż uwielbia pikantne smaki a w szczególności właśnie mieszankę ognistą.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg startych ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mieszanka ognista firmy Kamis w młynku
  • cebulka granulowana Kamis
  • koperek świeży
Starte ziemniaki odcisnąć przez gazę, wodę pozostawić, aby zebrał się krochmal. Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć razem. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę, wymieszać z startymi, krochmalem, mąką ziemniaczaną, jajkiem i solą. W większym garnku zagotować wodę z solą. Lepić owalne kluski i wrzucać na wrzątek. gotować około 5-7 minut. Podawać polane skwarkami i posypane koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz