Pyszne drugie danie, doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 średnia cukinia
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 cebula
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- czosnek
Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić krążki cebuli i smażyć minutę. Dodać mięso i zarumienić z każdej strony. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Posypać solą, pieprzem i papryką, przykryć rondel pokrywką. Dusić minimum godzinę, podlewając letnią wodą jeśli trzeba. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i paprykę. Dusić jeszcze kwadrans. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz