łopatka w warzywach


Pyszne drugie danie, doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą. 

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek
Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić krążki cebuli i smażyć minutę. Dodać mięso i zarumienić z każdej strony. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Posypać solą, pieprzem i papryką, przykryć rondel pokrywką. Dusić minimum godzinę, podlewając letnią wodą jeśli trzeba. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i paprykę. Dusić jeszcze kwadrans. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz