Lekkie i kolorowe ciasto zainspirowane nowymi galaretkami Winiary. Łatwe do zrobienia, bardzo ciekawie prezentuje się na stole. Z kilku składników można wyczarować naprawdę ciekawy deser. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci. A na naszym stole nutka optymizmu w pochmurny i zimny, choć majowy dzień.
*tortownica 21 cm
Składniki:
na warstwę dolną:
- 1 opakowanie galaretki arbuzowej (Winiary)
- 150 ml śmietanki kremówki
na warstwę środkową:
- 2 opakowania galaretki jagodowej (Winiary)
na wierzchnią warstwę:
- 1 opakowanie galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa)
- 150 ml śmietanki kremówki
na spód
- biszkopty
do dekoracji:
- kwiatki z galaretek
- kwiatki bzu
- liście melisy
Galaretkę arbuzową rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić. Na paterze ustawić obręcz z tortownicy, wyłożyć biszkopty. Kremówkę ubić i połączyć z tężejącą galaretką arbuzową. Tężejącą masę wylać na biszkopty i całość umieścić w lodówce. Kiedy stężeje wylać na wierzch galaretkę jagodową. Odstawić do stężenia. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Kremówkę ubić i połączyć z galaretką. Tężejącą masę wylać na galaretkę. Z foremki silikonowej wyjąć kwiatki i powtykać do deseru. Schłodzić. Gotowe ciasto przed podaniem udekorowałam listkami melisy i kwiatkami bzu.
Przepis dodaję do konkursu "Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary"
Bardzo lubię takie galaretkowe ciasta (desery). A Twój do tego jeszcze taki piękny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
Wspaniały ten deserek, galaretkowy zawrót głowy. Pięknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Cudnie wygląda z tymi kwiatuszkami :)
OdpowiedzUsuń