galaretkowa łąka


Lekkie i kolorowe ciasto zainspirowane nowymi galaretkami Winiary. Łatwe do zrobienia, bardzo ciekawie prezentuje się na stole. Z kilku składników można wyczarować naprawdę ciekawy deser. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci. A na naszym stole nutka optymizmu w pochmurny i zimny, choć majowy dzień. 

*tortownica 21 cm
Składniki:
na warstwę dolną:
  • 1 opakowanie galaretki arbuzowej (Winiary)
  • 150 ml śmietanki kremówki
na warstwę środkową:
  • 2 opakowania galaretki jagodowej (Winiary)
na wierzchnią warstwę:
  • 1 opakowanie galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa)
  • 150 ml śmietanki kremówki
na spód
  • biszkopty
do dekoracji:
  • kwiatki z galaretek
  • kwiatki bzu
  • liście melisy
Uwaga: aby zrobić kwiatki z galaretki przy przygotowywaniu każdej warstwy odlałam po trochę galaretki do maleńkich silikonowych foremek i umieściłam je w zamrażalniku, aby szybko stężały. 

Galaretkę arbuzową rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić. Na paterze ustawić obręcz z tortownicy, wyłożyć biszkopty. Kremówkę ubić i połączyć z tężejącą galaretką arbuzową. Tężejącą masę wylać na biszkopty i całość umieścić w lodówce. Kiedy stężeje wylać na wierzch galaretkę jagodową. Odstawić do stężenia. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Kremówkę ubić i połączyć z galaretką. Tężejącą masę wylać na galaretkę. Z foremki silikonowej wyjąć kwiatki i powtykać do deseru. Schłodzić.  Gotowe ciasto przed podaniem udekorowałam listkami melisy i kwiatkami bzu. 




Przepis dodaję do konkursu "Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary"


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie galaretkowe ciasta (desery). A Twój do tego jeszcze taki piękny :)
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ten deserek, galaretkowy zawrót głowy. Pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda z tymi kwiatuszkami :)

    OdpowiedzUsuń