Dziś coś dla tych, którzy lubią "suche" ciasta i szybkie wypieki. To ciasto robi się ekspresowo, jest banalnie proste i smakuje mocno chałwowo. Chałwa w cieście nie jest widoczna, dodałam ją w kosteczkach, które się rozpuściły (stąd dziury w cieście) i dzięki temu całe ciasto przeszło chałwowym smakiem. Polecam zwłaszcza amatorom chałwy. Doskonałe do filiżanki kawy.
*na tortownicę z kominkiem 21 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g chałwy (lub więcej)
- polewa czekoladowa
Mmm, chałwa... Lubię :)
OdpowiedzUsuńZaraz jutro rano będzie się robić!
OdpowiedzUsuńZ chałwą - musiało być pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńtakiej formy nie posiadam,ale w keksówce też może być:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę :D Ciasto wygląda bardzo smacznie, na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajny przepis-robiłam
OdpowiedzUsuńrobilam identyczne tylko bez chalwy Na dno tortownicy nakroilam jablek posypalam cynamonem i zalalam takim ciastem PYCHA POLECAM
OdpowiedzUsuńCzy do małej keksówki takie same ilości składników?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń