ciasto serowe z jagodami


Wczorajsze niedzielne popołudnie postanowiłam spędzić aktywnie. Wybrałam się do lasu na borówki. Kilka paczuszek zamroziłam, będą też kluski na parze i oczywiście ciasto. Zdecydowanie moje ulubione. Serowo- kakaowy spód i jagody zapiekane w śmietanie. Delikatne, wilgotne, przepyszne. Nie zdążyło ostygnąć, rodzinka kazała kroić jeszcze gorące. Jeśli macie borówki, naprawdę polecam. Słowo harcerza, że się nie zawiedziecie!

*foremka do tarty o średnicy 28 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 150 g twarogu zmielonego
  • 300 g mąki
  • 6-7 dużych łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 1,5 szklanki leśnych jagód
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180*C. Twaróg zmiksować z jajkami i olejem. Mąkę, sól, proszek i kakao wymieszać i przesiać. Zmiksować z resztą. Przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść i wylepić ciastem dno i boki foremki.Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną. Wylać na ciasto. Na wierzch wyłożyć jagody. Piec około 45 minut. Dobrze wystudzić, najlepiej kilka godzin. 





4 komentarze: