To był mój "pierwszy raz" z dorszem. Dodałam pieczarki i mozarellę. Upiekłam go w piekarniku i podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Rodzince bardzo smakował. Zdrowy obiad zawierający wiele witamin a do tego szybki i łatwy.
Jakiś czas temu dostałam do przetestowania olej z awokado z Nowej Zelandii. To dla mnie produkt dość egzotyczny, zwłaszcza, że awokado nie lubię i nie używam. Olejem jestem jednak zachwycona, mimo niezbyt przyjemnego zapachu ma bardzo ciekawy smak, nawet sam i na surowo. Smakuje trochę orzechowo, ma ładny zielony kolor. Na pewno będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, choć do smażenia też się nadaje (posiada najwyższą temperaturę rozkładu ze wszystkich olejów 255*C). A do tego zawiera więcej kwasów omega niż oliwa z oliwek. Do rybki pasował świetnie.
Więcej na temat oleju z awokado możecie poczytać tu (klik).
Składniki:
- 1 duży filet z dorsza ze skórą (około 500 g) (wystarczył dla 3 osób)
- 150 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 duża kulka mozarelli
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju z awokado
- sól morska
- pieprz
- pieprz cytrynowy
- ostra i słodka papryka
Witam, spodobał mi się Pani przepis i chciałabym go wypróbować. W składnikach podała Pani ostrą i słodką paprykę natomiast w opisie nie napisała Pani do czego jest potrzebna. Bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńfaktycznie pominęłam paprykę. Można ją dodać do pieczarek.
Usuń