Bardzo aromatyczne, mocno wilgotne ciasto. Długo zachowuje świeżość. A podczas pieczenia w całym domu pachnie pomarańczami. Idealne do zabrania ze sobą w podróż.
Składniki:
*na keksówkę 30 cm
- 4 jajka
- 300 ml maślanki
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z pomarańczy
- sok z połowy dużej pomarańczy
- szczypta soli
- lukier
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Masło utrzeć z solą i cukrem. Ucierając powoli dodawać po jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy maślanej. Wlać maślankę, dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 60-70 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką.
Kuszące :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha! :)
OdpowiedzUsuńProste szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie spróbuję,wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńJeśli się samemu nie potrafi to należy podziwiać doskonałość innych -Wystarczy chłonąć zapach -już mam zawirowania w głowie -i w oczach -Perfekcyjny kunszt deserowy -nic dodać nic ująć!!!
OdpowiedzUsuńWłasnie wczoraj robiłam to ciasto i wyszedł mi zakalec :( trzymałam się przepisu ale coś poszło nie tak. Pięknie wyrosło a kiedy wyciągnęłam z piekarnika to opadło. Dziś podejmę drugą próbę i może się uda bo próba oczywiście była i ciasto smaczne i pięknie pachnie pomarańczami :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj to ciasto, pięknie wyrosło i pachniało (trochę pękło przez środek) i niestety okazało się ze wyszedł zakalec :)
OdpowiedzUsuńDzis robilam to ciasto i rowniez wyszedl zakalec mysle ze jest to problem kolejnosci skladnikow, przed dodaniem maki powinno sie dodac mokra maslanke, sok i skorke pomaranczowa a na sam koniec maki i delikatnie przemieszac
OdpowiedzUsuńWyszło super! proste w wykonaniu i co najważniejsze smaczne :)
OdpowiedzUsuń