Dawno na blogu nie było rolady, teraz za to będzie ich więcej. Zaczęłam od rolady jabłkowej, obtoczonej w prażonym kokosie. Łatwa do zrobienia, lekka, delikatna, mięciutka.
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
- 6 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki
do obtoczenia:
- 3-4 łyżki bitej śmietany
- 150 g kokosu
- 1 łyżka masła
Białka ubić z cukrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w 170*C przez około 30 minut. Ściereczkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, rozłożyć na blacie. Ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier i zawinąć ciasto razem ze ściereczką, odstawić.
Wygląda znakomicie i warte wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie;)
Mniam.... rolada marzenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda nieźle! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
teenkitchen-blog.blogspot.com
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki ?? :)
OdpowiedzUsuńBlaszka z wyposażenia piekarnika.
OdpowiedzUsuń