rolada jabłkowa w kokosie


Dawno na blogu nie było rolady, teraz za to będzie ich więcej. Zaczęłam od rolady jabłkowej, obtoczonej w prażonym kokosie. Łatwa do zrobienia, lekka, delikatna, mięciutka. 

Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki
do obtoczenia:
  • 3-4 łyżki bitej śmietany
  • 150 g kokosu
  • 1 łyżka masła
Białka ubić z cukrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w 170*C przez około 30 minut. Ściereczkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, rozłożyć na blacie. Ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier i zawinąć ciasto razem ze ściereczką, odstawić. 
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, zalać odrobina wody i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać sypkie galaretki i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć, rozwinąć roladę, zdjąć ściereczkę i posmarować biszkopt masą. Zwinąć. Kokos uprażyć na maśle (można dodać cukru) i wystudzić.. Roladę obsmarować bitą śmietaną  i obtoczyć w kokosie. 


6 komentarzy:

  1. Wygląda znakomicie i warte wypróbowania;)
    Zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam.... rolada marzenie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieźle! Pychotka :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki wymiar blaszki ?? :)

    OdpowiedzUsuń