burgery mięsno-warzywne



W kuchni dobrze jest mieć pomocnika, zwłaszcza małego i sprytnego. Takiego bardzo chętnego pomocnika miałam dzisiaj. Zrobiłyśmy kotlety mielone w nowej, odświeżonej wersji. Z tego co akurat miałyśmy w domu czyli mięsko i warzywa. Kotleciki z dodatkiem cukinii i papryki wyszły bardzo smacznie, część zjedliśmy z domowymi bułkami jako takie pseudo hamburgery, ale równie dobrze smakowałyby z ziemniakami i surówką jako drugie danie. Emilka na szczęście problemów z jedzeniem nie ma i zajada wszystko z apetytem, ale pod postacią takiego dania można dziecku przemycić trochę warzyw. A przy wspólnym gotowaniu nieźle się bawić i uczyć. 

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki czerstwej
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Papryki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, trochę posolić i odcisnąć. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wyrobić i formować kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz