Moje ulubione racuszki drożdżowe, takie jak robiła nam mama. Grube, w środku pełne soczystych jabłek, podane z mnóstwem dodatków. Idealne na śniadanie, kolację, podwieczorek lub letni obiad. Ulubione placuszki mojej córeczki- zajadała aż się uszy trzęsły:)
Składniki:
- 570- 600 g mąki
- 250 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 5 g suszonych drożdży
- 3 jabłka
- owoce
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- kilka łyżek dżemu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i szczyptę soli. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na plasterki. Masło rozpuścić i wystudzić. Do drożdży dodać resztę mąki i cukru, wyrobić. Dodać jajko i wyrabiać chwilę, a następnie wlać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Do ciasta wmieszać jabłka. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, nie za szybko, aby w środku nie były surowe. Podawać polane jogurtem z dodatkiem dżemu i owoców.
Juz dawno nie jadłam takich racuchów...
OdpowiedzUsuń