drożdżowe racuszki z owocami



Moje ulubione racuszki drożdżowe, takie jak robiła nam mama. Grube, w środku pełne soczystych jabłek, podane z mnóstwem dodatków. Idealne na śniadanie, kolację, podwieczorek lub letni obiad. Ulubione placuszki mojej córeczki- zajadała aż się uszy trzęsły:)

Składniki:
  • 570- 600 g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g masła 
  • 1 jajko
  • 5 g suszonych drożdży
  • 3 jabłka
  • owoce
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek dżemu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i szczyptę soli. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na plasterki. Masło rozpuścić i wystudzić. Do drożdży dodać resztę mąki i cukru, wyrobić. Dodać  jajko i wyrabiać chwilę, a następnie wlać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Do ciasta wmieszać jabłka. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.  Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, nie za szybko, aby w środku nie były surowe. Podawać polane jogurtem z dodatkiem dżemu i owoców.

1 komentarz: