Dzięki mężowi polubiłam szpinak, który kiedyś wydawał mi się niejadalny. Wykorzystuję go ostatnio dość często (szpinak, nie męża:). Kremowe nadzienie szpinakowe otulone chrupiącym ciastem francuskim to świetna przekąska na ciepło lub zimno. Do sałatki, do piwa, na piknik. Podaję z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (270g)
- 350 g szpinaku mrożonego (mielonego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- 100 g serka topionego bez dodatków
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czarnuszki
Rozmrożony szpinak podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku. Przyprawić. Dodać serek topiony i mieszać,aż się rozpuści. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Arkusz ciasto francuskiego podzielić na 8 części. Na każdy kawałek nakładać po łyżce szpinaku, sklejać brzegi i widelcem formować falbankę. Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka smarować ciasto z wierzchu. Posypać czarnuszką. Piec w 200 *C aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz