tort orzechowy



Ostatnio stuknęło mi "ćwierćwiecze", był więc tort. Mój ulubiony, orzechowy z czekoladowym kremem. Wilgotny i chrupiący, dość słodki. 



*tortownica 26 cm

ciasto:
  • 8 jajek
  • 250 g orzechów włoskich 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 200 g cukru pudru
  • 15 g proszku do pieczenia
krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
do dekoracji:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • ozdoby czekoladowe
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 
Kremówkę zagotować z zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać rózgą, aż się rozpuści. Wystudzić a następnie wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Schłodzoną masę ubić mikserem na krem. Krem podzielić nap połowę. Częścią przełożyć blaty ciasta a resztą posmarować wierzch i boki toru. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Wystudzić i obtoczyć w nich tort. Udekorować śmietaną i ozdobami.

1 komentarz:

  1. WYgląda rewelacyjnie, Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń