Mój mąż lubi kawał porządnego mięsa, ale pod warunkiem, że nie jest tłuste. Udało mi się kupić golonkę bez skóry i kości- samo mięsko. Uduszona w cebuli i pikantnych przyprawach świetnie smakowała z ziemniakami z piekarnika i kapustą.
Składniki:
- 3 kawałki golonki bez skóry
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka
- słodka papryka
- pieprz
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso
- kolendra
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżki oleju
Mięso opłukać i natrzeć solą zmiękczającą. Odstawić na godzinę. Połowę oleju wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Natrzeć mięso. Cebulę pokroić w plastry. Resztę oleju rozgrzać z rondlu. Wrzucić cebulę a po chwili mięso. Obsmażyć szybko z każdej strony na złoto, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około godzinę. Podawać z ziemniakami w mundurkach z piekarnika i kapustą na słodko.
Sorry ale gdy widzę przepisy w których autor pisze o golonce bez skóry i tłuszczu to tak jakby pić piwo bez chmielu.Jeszcze by brakowało by do tego dodała by Pani wegetę.Szkoda było czasu na czytanie.pzdr.
OdpowiedzUsuńSorry ale ja gotuje tak jak chca jesc moi domownicy. Mi czasem szkoda czasu na czytanie komentarzy osób, które nie potrafią się podpisać.
OdpowiedzUsuń