smażone ziemniaczki z gulaszem


Proste i smaczne danie obiadowe. Smażone ziemniaczki podaję przeważnie wtedy, kiedy z poprzedniego dnia zostaje mi dużo ugotowanych ziemniaków. Nie lubię marnować jedzenia, więc wykorzystuję je jak się da. 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • słodka i ostra papryka
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • olej
Mięsko pokroić na kostki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić połowę posiekanej cebulki. Kiedy się zrumieni wrzucić mięso i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy,posolić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 40 minut. Podlewać co chwila letnią wodą. Papryki pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do mięsa, dusić jeszcze 10 minut. Ziemniaki pokroić w plasterki, pozostałą cebulkę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulkę i ziemniaki, podsmażyć na złoto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Zagęścić sos. Podawać ziemniaki z gulaszem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz