Marlenka to ormiańskie ciasto bardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne.
Składniki:
- 600 g mąki
- 120 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka octu
na krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 puszka kajmaku
- 200 g masła
Ciasto:
Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe.
Krem:
Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać po łyżce budydniu. Placki wyrównać, obrzynki odłożyć. Smarować placki cienką warstwą kremu i składać. Ostatni placek posmarować kremem i posypac pokryszonymi obrzynkami ciasta. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum kilkanaście godzin aby placki zmiękły. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień.
Jeśli karmelowe to już je kocham:)
OdpowiedzUsuńMniam ... nie widziałam jeszcze takiego ciasta, pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
BARDZO FAJNE CIASTO ;APETYCZNIE WYGLĄDA...CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU...ZAPRASZAM NA MALINOWE CIASTO Z MASCARPONE POD BEZĄ ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-chrusniak.html
bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto...a ja zjadłam tylko dwa małe kawałeczki..Dzięki i zapraszam ponownie..
OdpowiedzUsuńŚwietny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Ciasto wygląda bardzo ciekawie,puszyste i piękny kolor karmelowy;)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna miałam zrobić to ciacho, muszę wreszcie się za nie zabrać, Twoje wygląda obłędnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto. Niammm.
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Wygląda pysznie:) taka mała sugestia z mojej strony strasznie masz męczącą czcionkę mnie bolą oczy gdy czytam.
OdpowiedzUsuńChciałabym to ciasto upiec dla znajomego na wesele,ale nie wiem na jakiej blaszce. Najwieksza moja to chyba 40x30? Cos takiego,czy taka może być?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wydaje mi sie ze może być trochę za duza.
UsuńTo w jakiej Pani piekła? Kilka mam,może znalazłabym o podobnych rozmiarach
Usuń