Ten piernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny.
*tortownica 21 cm
Składniki:
- 10 dość dużych śliwek
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
do dekoracji
- 3 kostki czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka płatków migdałowych
Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką do góry dość ciasno. Zalać ciastem. Piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i polać ciasto. Posypać migdałami.
Takie ciasta ze śliwkami są świetne i jeszcze z dodatkiem czekolady:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Świetne ciasto, połączenie genialne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Świetny pomysł, bardzo mi się to ciacho podoba :)
OdpowiedzUsuń