pierś na dyniowej potrawce



Chude ale dobrze przyprawione mięsko, delikatna potrawka z dyni i kasza to nie tylko smaczny i pożywny obiad ale przede wszystkim duża porcja witamin. 

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • 1 zielona papryka
  • 300 g miąższu dyni
  • szklanka pęczaku
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ostra i słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Mięso opłukać, każdą pierś podzielić na dwa płaty. Natrzeć połową czosnku, solą, pieprzem i papryką w proszku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, papryki i dynię. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Lekko posolić, smażyć chwilę po czym zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Do potrawki warzywnej dodać czosnek, przyprawić i zagęścić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko. Podawać z potrawką i mięsem. Można dodać także surówkę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz