Chude ale dobrze przyprawione mięsko, delikatna potrawka z dyni i kasza to nie tylko smaczny i pożywny obiad ale przede wszystkim duża porcja witamin.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- kilka pieczarek
- 1 zielona papryka
- 300 g miąższu dyni
- szklanka pęczaku
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ostra i słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
Mięso opłukać, każdą pierś podzielić na dwa płaty. Natrzeć połową czosnku, solą, pieprzem i papryką w proszku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, papryki i dynię. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Lekko posolić, smażyć chwilę po czym zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Do potrawki warzywnej dodać czosnek, przyprawić i zagęścić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko. Podawać z potrawką i mięsem. Można dodać także surówkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz