krem z (w) dyni


Składniki:
  • kość wędzona
  • cebula
  • 2 marchewki
  • średnia dynia (około 5 kg)
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 3 łyżki manny
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika
  • 3-4 jajka
  • 5-6 kromek chleba 
  • 2 łyżki pestek dyni
  • szczypiorek
Dynię umyć. Odciąć górę, resztę wydrążyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić.
Kość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, miąższ dyni i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i podprażyć na suchej patelni. Szczypiorem posiekać. Zupę zabielić śmietaną.Podawać w wydrążonej dyni jak w wazie, z dodatkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz