Składniki:
- kość wędzona
- cebula
- 2 marchewki
- średnia dynia (około 5 kg)
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- 3 łyżki manny
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika
- 3-4 jajka
- 5-6 kromek chleba
- 2 łyżki pestek dyni
- szczypiorek
Dynię umyć. Odciąć górę, resztę wydrążyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić.
Kość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, miąższ dyni i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i podprażyć na suchej patelni. Szczypiorem posiekać. Zupę zabielić śmietaną.Podawać w wydrążonej dyni jak w wazie, z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz