makowiec pod orzechową pierzynką



Makowiec na biszkopcie przykryty bitą śmietaną i orzechową masą jest bardzo wykwintnym ciastem, idealnym na rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania. 

*źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami)

*blaszka 24*24 cm:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę makową:
  • 250 g maku
  • 3 białka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g bakalii
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g cukru
na masę śmietanową:
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
na masę orzechową:
  • 150 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 kieliszka spirytusu
dodatkowo:
  • duża paczka herbatników
  • miękka polewa czekoladowa
  • 2 łyżki kokosu
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą i posypać kokosem. 


7 komentarzy:

  1. Mmm, ta masa orzechowa kusi mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosze napisac czy mak trzeba zmielic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że tak. Zapomniałam dopisac, dziekuję za czujność!

      Usuń
  3. Czy można użyć do tego gotową masę makową?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być użyta gotowa masa makowa???

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto boskie, smak cudowny. Robiłam przez dwa lata z rzędu na święta Bożego Narodzenia i dla mnie i całej rodzinki to bezkonkurencyjnie nr 1. Polecam.

    OdpowiedzUsuń