Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżki suchego maku
- sok i skórka z dużej pomarańczy
- 2 łyżki mleka
- 300 g śliwek
- 1 łyżka bułki tartej
Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Jakie fajne ciasto, świetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńOj raju wspaniałe ciasto. Nie dość że piegusek to jeszcze te śliwki mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.