piegusek ze śliwkami


Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki suchego maku
  • sok i skórka z dużej pomarańczy
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g śliwek
  • 1 łyżka bułki tartej

Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Jakie fajne ciasto, świetne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj raju wspaniałe ciasto. Nie dość że piegusek to jeszcze te śliwki mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń