Śledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej.
Składniki:
- 200 g filetów śledziowych a'la matias
- 1 biała cebula
- 1 jabłko
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 3/4 szklanki śmietany kwaśnej
- sól
- pieprz
- cukier
Filety wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz