śledzik w śmietanie


Śledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej. 

Składniki:

  • 200 g filetów śledziowych a'la matias
  • 1 biała cebula
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Filety wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz