Karkówkę na kilka godzin zalałam winem a następnie zamarynowałam w przyprawach i upiekłam w rękawie. Mięso z rękawa jest soczyste i bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 1 kg karczku
- 1 szklanka czerwonego wina
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- świeżo mielony pieprz czarny
- 1 łyżka oleju
Mięso opłukać, pokroić na plastry i zalać winem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z wina. Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Natrzeć mięso, przełożyć do rękawa, zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Piec w 200*C około godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz